ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Σιρόπι από την πόλη

Ξεκινήσαμε με γνώμονα την αναβίωση μιας τέχνης που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω στα βάθη της μέσης ανατολής και συγκεκριμένα στον εύξεινο πόντο. Τότε που τα παραδοσιακά γλυκίσματα πλυμμήριζαν τις αυλές των Ποντίων, που με πολύ μεράκι φτιάχνανε οι πόντιες νοικοκυρές. Ένα απ’ αυτά είναι το περίφημο Πουρμά, ένα γλύκισμα που φτιαχνόταν με φύλλα ζύμης, τυλιγμένα με καρύδι και σιρόπι.

Η ενασχόληση με τη ζύμη ήταν καθημερινό φαινόμενο καθώς και το πάντρεμα άλλων παραδοσιακών γλυκισμάτων. Τον καιρό εκείνο συνυπήρχαν μαζί με τους Έλληνες και άλλοι λαοί που δημιούργησαν εξαιρετικά προϊόντα όπως ο περίφημος μπακλαβάς που φτιαχνόταν από φύλλα ζύμης που λεγόταν “φυλλοτα”

Έτσι μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο και ταξιδεύοντας σε διάφορους προορισμούς της Ανατολής μαθαίνοντας και εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας γι’αυτήν την υπέροχη τέχνη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη δική μας Ανατολή του ηλίου με φόντο το Λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης, να μεταφέρουμε το άρωμα και την γεύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Η ρύζα ερύζοσε και το κλαδίν γομούτε φύλλα"